liba

Márton és gágogó kedvence: a liba

A házilúd, vagyis közismertebb nevén a liba, az egyik legrégebben háziasított haszonállatok közé tartozik.

Már az ókori Görögországban, Egyiptomban, illetve a Római Birodalomban is ismert és tenyésztett állat volt, sőt, bizonyos legendák híven őrzik és bizonyítják jelenlétüket: a gyerekkori tankönyveink hasábjain sem ismeretlen a történet, mely szerint Rómát a capitoliumi ludak mentetették meg hangos gágogásukkal, figyelmeztetve a katonákat a közelgő ellenségre. A különböző térségek saját igényeiknek megfelelően próbálják nemesíteni az adott fajtát, így országhatároknak megfelelően több típust is meg tudunk különböztetni. Ezek közé tartozik a magyar parlagi lúd, a francia toulouse-i lúd, a német pomerániai lúd, vagy akár az orosz halmogorszki lúd is.

A ludat a későbbi felhasználás mentén több célra is nevelhetik, valamint koruk, méretük és súlyuk alapján is csoportosíthatják, így bevásárláskor érdemes ezeket a szempontokat is figyelembe venni, hiszen nem minden liba rendelkezik azzal a hússzerkezettel vagy zsírréteggel, mint amire nekünk az adott menühöz szükségünk lehet.

Az ősz beköszöntével megkezdődik a baromfik korszaka: a kacsa, a lúd egyaránt ropogós, gőzölgő falatokat biztosíthatnak számunkra az egyre hűvösödő délutánokon. A libát különösen szeretik sötét színű, karakteres ízű húsáért, valamint azért az igen vastag és különösen ízletes zsír-réteg miatt, amely közvetlenül a bőre alatt helyezkedik el. Melyik ünnepi asztalon ne lenne helye egy-egy tál sült libamájjal kevert libazsírnak, friss és omlós fehér kenyérnek, ropogós paprikának, hagymának, paradicsomnak?

A libának több ezer elkészítési módja ismeretes, de akár egyben is megsüthetjük, úgy sem fog csalódást okozni a végeredmény. Süthetünk libacombot aranylóan ropogós bőrrel, tálalhatjuk egy kellemesen hagyományos párolt lilakáposztával, krumplival vagy zsemlegombóccal. Elkészíthetjük a mellét vagy a combját és a sütőben párosíthatjuk klasszikus őszi különlegességekkel, fügével körtével, almával. Mindemellett ha úgy döntünk, hogy egészben készítjük el, megtölthetjük a fent említett gyümölcsök bármelyikével, hozzáadhatunk, diót, majorannát, a fűszerezésnek csak a képzeletünk és az ízlelőbimbóink szabhatnak határt. Ebben az esetben azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a liba elkészítése idő- és figyelem igényes.

Magyarországon november 11-én ünnepeljük Szent Márton napját, amelyhez igen sok népszokásunk kötődik. A legenda szerint Márton egy libaólban próbált meg elrejtőzni mikor püspökké akarták választani, de a ludak – ezúttal is – elárulták a búvóhelyet gágogásukkal. A Márton nap itthon főként agrár tevékenységekkel, mezőgazdasággal áll szoros összefüggésben, valamint már előrevetíti az Advent közeledtét is. Márton napja hagyományosan a Karácsony előtti böjtöt jelzi, valamint ilyenkor már le lehet vágni a tömött libát, így innen ered a Márton-napi lakoma tradíciója. A hagyományokhoz hozzá tartozott az is, hogy ilyenkor a liba hátsó feléből szelnek egy darabot és elküldik a papnak, innen származik a mindenki által közkedvelt püspökfalat szó is. A lakoma szempontjából különösen szerencsés volt, hogy a házimunka ilyenkor a kerülendő elfoglaltságok közé tartozott, mert a néphit szerint az veszélyeztette az állatállomány épségét.

Egy szó mint száz, szokásokkal tarkítva vagy anélkül, egészben, káposztával, zsemlegombóccal vagy anélkül, ősszel a liba tökéletes választás lehet egy különleges és hagyományos vasárnapi menühöz.

Receptek

MUGHLAI GYÖMBÉRES CSIRKE

Tovább

SARMALE

Tovább

SAVANYÚ KÁPOSZTA BORDÁCSKÁVAL

Tovább

MILÁNÓI RIZOTTÓ VELŐS CSONTTAL

Tovább

Uzbek plov

Tovább

Zachtgegaarde Hollandse kalfswang

Tovább

Terre & mer

Tovább

SVIČKOVA

Tovább

Stoofvlees

Tovább

Fiaker-Gulasch

Tovább

Iratkozz fel a hírlevélre!

Értesülj elsőként a METRO legújabb ajánlatairól.

Igényelj METRO kártyát

A bevásárlás igazi élménye, lépje be egy új világba, ahol sose fogynak el az akciók.

metro.hu

Látogasson el weboldalunkra friss ajánlatainkért.

Meríts ötleteket friss katalógusainkból